DOCUMENTAR RECORDER. Sistemul medical

Publicat pe 7 iun. 2021
Vizionare 525 629
247

În ultimul an, România a trecut printr-o criză sanitară fără precedent și fiecare cetățean al acestei țări a simțit că funcționarea sistemului medical îi influențează viața în mod direct. Unii dintre noi am ajuns în spitale, alții am avut rude internate, alții ne-am temut că am putea depinde de un pat liber la ATI. Însă problemele acestui domeniu n-au apărut odată cu pandemia.

Sistemul medical din România înseamnă mai mult decât niște clădiri de spital, populate cu oameni îmbrăcați în halate albe. În spatele lor se află, de fapt, o mașinărie uriașă și complicată, care înghite peste 9 miliarde de euro pe an și a cărei lege de funcționare a fost modificată de 2.000 de ori.

Într-un efort de documentare întins pe parcursul unui an întreg, am navigat prin acest labirint de interese, orgolii și reglementări complicate, pentru a înțelege cum funcționează sistemul medical pe care ar trebui să ne bazăm atunci când avem probleme de sănătate.

Am scormonit în arhive și ne-am întors în timp pentru a arăta de unde i se trag marile probleme, am încercat să descifrăm circuitul banilor și să-l transformăm într-o animație explicativă cât mai ușor de înțeles, am stat de vorbă cu oameni care cunosc sistemul și îl privesc din unghiuri diferite: politicieni, specialiști în politici de sănătate și medici din mai multe generații.

Acest material nu oferă verdicte sau soluții miraculoase, dar încearcă să ofere o imagine mai clară despre cum funcționează sistemul și despre ce e de făcut mai departe.

--------------

Recorder este o publicație online construită de o echipă de jurnaliști în jurul acestor principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public. Puteți susține proiectul Recorder printr-o donație aici recorder.ro/sustine​​ sau aici patreon.com/recorder

Mai multe clipuri produse de noi sunt pe:

site: www.recorder.ro​​

pagina noastră de Facebook myrecorder/​​

contul de Instagram recorder.ro

Ne puteți urmări și pe Telegram: t.me/redactia_recorder

Recorder
Comentarii  
 • Recorder

  Recorder

  Acum 9 Zile

  Conținutul nostru este gratuit, însă n-ar fi posibil fără oameni care plătesc pentru el. Salariile jurnaliștilor, deplasările în țară și toate celelalte cheltuieli necesare pentru funcționarea unei redacții sunt susținute din donațiile cititorilor. Ne poți susține aici: https://bit.ly/35XjUEU. Sau direct prin opțiunea de membership disponibilă în YouTube: https://www.youtube.com/channel/UChDQ6nYN6XyRU-8IEgbym1g/join

  • TheoreticallyDan

   TheoreticallyDan

   Acum 11 ore

   @Remus Stefu Da, dar firmele (capitaliste) trag mult la pret. Daca ai urmarit clipul "WOW: My $27,495 Appendicitis" vezi in detaliu pretul pt apendicita in total 8 ore de stat in spital (desi nu l-a urcat sus pt spitalizare, caci mai costa mii de dolari daca-l ducea sus). Pretul total: 27,495 dolari. Atat costa daca n-ai asigurare. ROblockrul avand asigurare, a platit din buzunar 2876 dolari (deci in afara de faptul ca plateste lunar asigurare medicala 421 dolari). 2876 este coplata pt cea mai simpla apendicita fara complicatii si spitalizare minima. In fine, posibil sa fie in alt clip o alta situatie, dar vroiam sa spun ca persoana s-a interesat in detaliu pe ce l-au taxat atatia bani, si niste sute-mii de delari chipurile erau pt servetele ca-i curgea nasul. Nu doctorii umflau banii astia, nici asistentele, ci patronii sau shareholders care detin afacerea, caci asta-i capitalismul: incerci sa faci cat mai multi bani, tu fiind investitorul/patronul, angajatul fiind fraierul-muncitorul (chiar daca-i doctor). E un sistem ..comentabil, care sigur nu se preteaza pentru sistemul medical, unde omul iti da si casa doar sa-l scapi cu viata.. deci nu poti face un troc de valori - bunuri, ca-n celelalte domenii. In fine, daca facem asa si noi, vom avea super spitale, servicii de top, dar, putini oameni care-si permit. (Jumate din americani n-au nici 500$ pusi deoparte pt urgente. O apenticita i-ar fi distrus.. 2876$ coplata pe langa 471$ asigurare). Gandeste-te daca-ti permiti si tu. Politicienii nostri sigur isi permit, si le-ar convenii.. (sa nu stea la rand cu muritorii de rand..)

  • Anushka

   Anushka

   Acum 12 ore

   @Costin Ilie in alte tari listele si timpii de asteptare pentru operatiile de rutina sunt raportate si urmarite la nivelul ministerelor / fac parte din indicii de calitate ale spitalelor si chiar exista consecinte. Dezavantajul e ca listele pot fi kilometrice daca majoritatea folosesc sistemul de stat vs privat pe cand in Romania ai un acces mai rapid in sistemul de stat in lipsa acestor liste de asteptare .

  • Remus Stefu

   Remus Stefu

   Acum 15 ore

   @TheoreticallyDan există și o diferență. Americanii au parte de tehnologii de top, de aceea au preturi mari, de aceea doresc un sistem de stat.

  • ALYN GAMING_369

   ALYN GAMING_369

   Acum o Zi

   Activistul Buzoian bătut față cu Poliția

  • iulia anagnoste

   iulia anagnoste

   Acum o Zi

   Vreau să se schimbe sistemul dar în proces penal medicul criminal după 5 ani și jumătate nu a fost măcar chemat la poliție! Am asteptat să citească procurorul niste hârtii! 30 de CERTIFICATE MEDICALE CONSTATATOARE DE DECES oferite de dr. Paul Dan Sârbu. Prof. Dr. Operat pe creier în străinătate. Operat de două ori (cu pareză facială ) operează încă, omoară sau schilodeste vieți. (30 de oameni au murit în spital din cauza lui). Una dintre victime este soțul meu, medic primar chirurg ortoped. Cum să schimb ceva cu mafia asta? Chiar avocatul m-a trădat! Sunt disperată și caut un avocat care să fie serios și să mă susțină la CEDO. ȘTIȚI UNUL?

 • Adam Stefan

  Adam Stefan

  Acum 6 ore

  o societate de sclavi care isi merita soarta

 • RAGNUSS

  RAGNUSS

  Acum 7 ore

  Ce trebuie să fac pentru a mi se da fișa de exterminare a tatălui meu care a fost ucis cu sânge rece la spitalul de urgență a municipiului Brad și ținut mort în salon de la ora 23:00 (ora reală la care a murit) până la ora 08:00 (când m-am dus cu mama, deoarece nu am fost anunțați că a murit). Deoarece la autopsie la Deva ne-au spus că a murit de cu totul altceva decât era trecut în fișa de internare, și acum după aproape patru luni nu ne-au venit a-l doilea set de analize, și am cerut să ne fie arătate filmările de la urgență și au spus că au fost șterse. Și am cerut să ne fie arătate și filmările de autopsia lui, deoarece a avut vânătăi pe tot corpul și cucuie la cap,si suntem plimbați dintr-o parte în alta (de la poliție la medicină legală și invers). De la serviciul de criminalistică din Brad ne-au spus prima dată că dosarul este la procuratură, iar ac aproximativ o lună au spus că este la ei, și nici acum nu vor să ne lase să vedem filmarea de la autopsie, și nici rezultatele analizelor nu-l știm, și nu putem avea încredere nici în certificatul constatator,deoarece medicii la urgență nu au dorit să ne spună care este situația lui, și au spus că nu au ce vorbi cu noi, decât cu el în starea în care era (o dată conștient, o dată inconștient), și aștepta ca doctorii să vorbească cu noi să le spunem care este situația, SMURD ul când a venit, nu au vrut să scoată targa și l-au chinuit aproape 30 de minute pe un scaun, deoarece era mai important să-și completeze ei niște documente decât să se grăbească la spital, și după, în jur de oara 17:00 a mai fost ținut fără să fie consultat până în jurul orei 22:00, când credem că a murit cu adevărat. Iar joi dimineață 25 februarie 2021 când am ajuns acolo au vrut să ni-l dea acasă pe proprie răspundere, însă în acea declarație să fie specificat că noi familia suntem vinovați pentru moartea lui. Din acel moment am reușit să filmez puțin, însă au trimis paza pentru a mă da afară, și în acel moment am chemat poliția, și între timp femeia de servici a mai șters din probe. Poate mă puteți ajuta și pe mine cu un sfat.

 • Flaviu Scharfenberger

  Flaviu Scharfenberger

  Acum 7 ore

  "Asa a vrut Dumnezeu" intr-o tara in care se fac mult biserici decat spitale si scoli ... din puctul meu de vedere vina apartine persoanelor de varsta a 3-ea inclusiv a 2-ua , nu ii bag pe toti in aceeasi oala dar incultura isi spune cuvantul ...

 • alex

  alex

  Acum 10 ore

  La finalul zilei, 'trezirea' vine din educatie si responsabilitate financiara. Din pacate la noi... aceste doua lipsesc masiv. De asta poporul trebuie tinut cat mai prost :).

 • Cucu Expansiv

  Cucu Expansiv

  Acum 10 ore

  De ce este SAU ?! Un sistem ca in Singapore este eficient, competitiv si socialist! Accesul este garantat, confortul este in functie de cat ‘capital’ ai acumulat in timp. Daca sunt sanatos, am grija de sanatate si 30 de ani nu am avut nevoie de ingrijiri se strang X bani in contul meu. Capital care il pot dona unei rude care are complicatii, pentru a nu plati nimic in plus. Sau poate aleg sa donez pentru un copil bolnav. Nu poti sa retragi capitalul, dar poti alege unde e directionat.

 • Cucu Expansiv

  Cucu Expansiv

  Acum 10 ore

  De ce este SAU ?! Un sistem ca in Singapore este eficient, competitiv si socialist! Accesul este garantat, confortul este in functie de cat ‘capital’ ai acumulat in timp. Daca sunt sanatos, am grija de sanatate si 30 de ani nu am avut nevoie de ingrijiri se strang X bani in contul meu. Capital care il pot dona unei rude care are complicatii, pentru a nu plati nimic in plus. Sau poate aleg sa donez pentru un copil bolnav. Nu poti sa retragi capitalul, dar poti alege unde e directionat.

 • Cucu Expansiv

  Cucu Expansiv

  Acum 11 ore

  Militarii nu sunt scutiti de contributii. Teoretic, da! Practic platesc obligatoriu din solidaritate.

 • Maria Elena G.

  Maria Elena G.

  Acum 13 ore

  😭

 • Scepticul

  Scepticul

  Acum 14 ore

  Faceti un documentar despre poliția română.

 • and3 and3

  and3 and3

  Acum 14 ore

  20:21 explică perfect prezența lui Rafila și altor medici în politică

 • Alexandru Stoica

  Alexandru Stoica

  Acum 14 ore

  Îți vine a plânge când intri pe canalul asta ,atâta adevăr și atâta prostie ,nepăsare din partea oamenilor care ne conduc …

 • Moco14HH

  Moco14HH

  Acum 15 ore

  România e doar geografie, cum bine zicea Cioran. Populația intracarpatică ar fi avut o mică șansă, asta dacă nu ar fi existat tragicul eveniment numit "marea unire", implicit impunerea administrației românești. Am lipsit 1000 de ani din istorie fiindcă am fost nimic și n-am însemnat nimic, și nici n-o să însemnăm vreodată, pentru că pur și simplu nu putem. Până și personalitățile istorice ale poporului român ar fi fost nimic dacă n-ar fi părăsit cocina asta orientală. Vreți o viață decentă, mergeți în Vest!

 • minciNashu

  minciNashu

  Acum 15 ore

  Mergeți la facultățile de medicină, vedeți acolo cum îi învață cu șpagă de mici.

 • georgiana geo

  georgiana geo

  Acum 16 ore

  Oameni buni, NU MAI DATI BANI LA SPITAL!!!! Sunt medic la inceput de drum. Salariile sunt decente, nu mai perpetuati spaga!!! Nu va tratează nimeni mai bine dacă dați bani. Cine este needucat și nepregatit, tot prost o sa va trateze chiar dacă dați bani. Respectați oamenii care va stau la dispoziție și la rândul lor va respecta și va îngrijesc. Inca se oferă pentru o intervenție chirurgicala mii de euro, cu toate ca pacientul este asigurat și plătește poate la stat sute de lei lunar. Este strigător la cer! NU MAI DATI BANI! VREAU SA RAMAN IN TARA SI SA NU-MI FIE RUSINE CA SUNT MEDIC!

 • MrMyrcus

  MrMyrcus

  Acum 16 ore

  Poate ca gresesc insa din limitatele mele cunostinte in ale istoriei nu pot spune ca imi amintesc vreun moment de dupa Cuza in care Romania s-a reformat prin sine insasi, fara prezenta unor evenimente originate neautohton ce au ajuns cumva in spatiul nostru si astfel au adus dupa sine schimbarile, bune sau rele. De fapt, una din perioadele bune ale Romaniei in timpul regelui Carol I a fost "fortata a veni" ca urmare a incoronarii unui print strain cu origini stramosesti prusace, el insusi fiind nascut pe teritoriul Germaniei de acum...Personal nu cred a vedea vreodata o revolutie care sa schimbe complet traiectoria mersurilor in Romania pana la probabil urmatoarea conflagratie mondiala...si acest lucru este pacat pentru ca Romania a fost mereu a romanilor, suntem doar prea prosti sau lasi (dupa caz cum este si la mine) pentru a ne-o revendica!

 • ImTheLaw

  ImTheLaw

  Acum 16 ore

  Stau si ma uit la Securisti astia de la Recorder .. care ii pupa dosul Uitucului de fiu de Securist Rafila :) si deja cred ca sunt doar niste puiuti de securici care prostesc o droaie de slab pregatiti in orice .. dar brezi la DONAT ... ca cica a zis cineva ca este independent ... :))

 • Paraschiva Neamtu

  Paraschiva Neamtu

  Acum 16 ore

  Orice sistem face din om un sclav. Libertatea si viata vesnica este doar in Isus Hristos Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru! Amin.

 • Paraschiva Neamtu

  Paraschiva Neamtu

  Acum 16 ore

  Sistemul de sănătate din întreaga lume a fost primul ingenunchiat de anti-Hrist. Supuși jurământului lui Hypocrat, Esculap, Apolo..acestor demoni, toți medicii și asistenții medicali se fac părtași genocidului uman dictat pas cu pas de sluga satanistă OMS. Acestă minciună internațională prin care este pregătită împărăția și îmcoronarea lui spurcatului anti-Hrist care va dura 3ani jumătate,

 • Lucian Hornea

  Lucian Hornea

  Acum 17 ore

  Ce mi-e teama, in privinta privatizarii sistemului de sanatate, este ca cei fara venituri, sau cu venituri mici, nu vor avea parte de servicii medicale si vor ajunge sa moara.
  Eu nu inteleg cum de se gasesc mereu resurse financiare pentru pensii speciale si alte mizerii de genul insa pentru sanatate, nu se poate.

 • Sebastian Deak

  Sebastian Deak

  Acum 18 ore

  Numai Rafila (PSD) mai lipsea din cadru:))))))))

 • Sebastian Deak

  Sebastian Deak

  Acum 19 ore

  PSD=PNL=AUR=UDMR=GUNOIAE/CORUPTIE/INCOMPETENTA

 • Florin1 Marin

  Florin1 Marin

  Acum 20 ore

  Cel mai tare video recorder. As vrea sa mai vad asemenea video, sunteți ce mai tari bravo vouă.

 • Mary4K

  Mary4K

  Acum 20 ore

  ma bucur ca am plecat

 • Laurenția Costin

  Laurenția Costin

  Acum 20 ore

  Burnei = Menghele
  E clar 😖😖😖

 • Laurenția Costin

  Laurenția Costin

  Acum 20 ore

  😭😭😭 îmi dau lacrimile. Aveți grijă de voi...

 • Laurenția Costin

  Laurenția Costin

  Acum 20 ore

  Multumim Recorder 🙏❤

 • Cristina M

  Cristina M

  Acum 21 oră

  Va rog mult sa puneti subtitrari in engleza pentru documentarele voastre! Sunt geniale si e pacat ca nu pot fi disponibile si pt publicul international. Cred ca ar fi multe persoane (de exemplu, studenti la traducere) ar fi dispuse sa va ofere serviciul acesta pentru un pret rezonabil sau chiar pro bono.

 • Ioja Andrei

  Ioja Andrei

  Acum 22 ore

  Din nou, multumesc Recorder!

 • Elena Gradinaru

  Elena Gradinaru

  Acum 22 ore

  Cuvintele sunt de prisos ❤️

 • renu mihai

  renu mihai

  Acum 22 ore

  sa il corectez pe ala care spune,din pacate guvernarile au tot peticit cea ce trebuie schimbat din 89" pina in prezent, toti nu au facut nici macar minim-ul de schimbare, ca totul sa functioneze mai bine decat in anul precedent, an de an in toate institutiile sunt schimbar in-spre rau, nimic spre bine

 • Sebastian FP

  Sebastian FP

  Acum 23 ore

  Vrem un documentar despre Politia Romana !

 • Marian

  Marian

  Acum o Zi

  Nu trebuie sa plateasca cetateanul nici-un leu in plus, si nici sa doneze! Guvernul are bani suficienti din taxe. In Danemarca platim taxe si nu ne intereseaza de nimic, iar infrastructura din spitale, educatie etc. este excelenta. Daca aici se poate, taxele fiind aceleasi, trebuie sa se poata si in Romania. Dar desigur ar trebui sa nu mai fie fursti banii din bugetul statului. Spor la donat bani pentru scoli, autostrazi sau spitale 😂. Sunt mandru de voi! 🇹🇩

 • Ovidiu Catalina

  Ovidiu Catalina

  Acum o Zi

  Daca d nilor doctori ati luat un leu..... Vorba aia furi un ou miine un bou.... = CRIMINALI..... nu platiti voi..... Stati linistiti.... faceti Japaca..... Nepotii vostrii vor plati....

 • alinamariab68

  alinamariab68

  Acum o Zi

  Ar fi genial daca s ar putea face un documentar despre educatie...😔 Din pacate, scoala nu este o institutie de la care iesi un om bine educat...este doar o metoda de a invata copilul sa memoreze niste opere, formule...care oricum se uita! Ar trebui introdusa mai multa psihologie....ca oamenii sa inceapa sa fie mai deschisi la minte!
  Multumim pentru acest documentar!

 • luci popescu

  luci popescu

  Acum o Zi

  Sistemul medical este la pamant. De 30 de ani PSD si PNL si-a pus marionetele la conducerea spitalelor si au inceput sa fure prin aceste marionete(LICITATII,POSTURI,CONTRACTE).Din pacate institutile care trebuiau sa ia masuri erau conduse de colegii lor de partid....Vizavi de medici,in acest moment au 30 000/luna salariu si iau spaga in continuare,deci nu sa schimbat nimic....

 • horobila

  horobila

  Acum o Zi

  Cinste d-lui doctor, șef la Secția ATI nou născuți, un om care printre putinii respectă cu adevărat jurământul lui Hipocrate!!! Multă sănătate domnule doctor!!!

 • Matrix #Matrix#

  Matrix #Matrix#

  Acum o Zi

  Sistemul pe care voi îl doriți a fi implementat in România ,va trata doar pe cei mari...inaplicabil la noi.Locuri de munca 0,venituri ioc,majoritatea Oamenilor nu se pot cãca de foame,la asta vā gândiți?Pare frumos ce spuneti...sãracii mor cu zile..

 • Andrei Doibani

  Andrei Doibani

  Acum o Zi

  Felicitări pentru acest material și pentru inițiativă. Avem nevoie de acces la informații care să fie expuse transparent și onest. Astfel poate ne trezim mai mulți...

 • Andrei Arama

  Andrei Arama

  Acum o Zi

  Când purtați masc și faceți coadă la făcut vaccinul tot la ăștia vă îngrămădiți și de sfaturile lor ascultați

  • Blue Lavender

   Blue Lavender

   Acum 21 oră

   Corect. Nu mai poate Rafila de situatia spitalelor... El e platit gras de OMS ca sa ne bage pe gat vaccinurile.

 • Achirei Adrian Marius

  Achirei Adrian Marius

  Acum o Zi

  Nota 10 plus pentru acest documentar

 • Bubble .

  Bubble .

  Acum o Zi

  Dumnezeu sa ne ierte pe toti.

 • noreal namelol

  noreal namelol

  Acum o Zi

  nu mai faceti d-astea, n-o sa se schimbe nimic. aproape 500k romani au vazut asta din 20 de milioane. acesti oameni care au vazut videoclipul or sa zica ceva de genul "Nu se poate asa ceva! Trebuie schimbare", dar imediat dupa vor uita total si se vor intoarce la nepasare.

 • bobo4myfriends

  bobo4myfriends

  Acum o Zi

  nici un sistem nu functioneaza.... sanatate NU, educatie NU, justitie NU, finante NU ... nimic....

 • Ic3Break4r

  Ic3Break4r

  Acum o Zi

  M-am uitat la intreg videoclipul de o ora si ceva, si as vrea sa va multumesc pentru ca reusiti cu desavarsire sa imi deschideti orizontul, si , ma faceti sa inteleg mai bine si mai atent unele lucruri, in viata asta iar pentru asta va multumesc :)

 • Chris Balazs

  Chris Balazs

  Acum o Zi

  Buna there tho, Hen

 • Gheorghita Marita

  Gheorghita Marita

  Acum o Zi

  Acum iti este teama sa te mai duci la medic. Te trimit la privat unde iti ia si pielea dupa tine.

 • Music 4 Everyone

  Music 4 Everyone

  Acum o Zi

  Voiculescu Demisia!

 • Radio Active Emissions

  Radio Active Emissions

  Acum o Zi

  "EROII NOȘTRI" ⭕ ȘPĂGARII CARE NE OMOARĂ CU ZILE JANDARMI, POLIȚIȘTI, MEDICI POLITICIENII SECURIȘTI.

 • Emilio Razvan

  Emilio Razvan

  Acum o Zi

  Burnei este un criminal sadic care nu ar mai merita să fie liber

 • Emilio Razvan

  Emilio Razvan

  Acum o Zi

  Așa a făcut și ,,marele doctor Alexandru Rafila". De ce nu ajung toți medicii români în parlament?

 • Jad Life

  Jad Life

  Acum o Zi

  wow wow si iar wow respect si felicitari pentru documentar

 • raissa raissa

  raissa raissa

  Acum o Zi

  departe de mine gandul de a va discredita munca...dar treaba este in zadar...

 • raissa raissa

  raissa raissa

  Acum o Zi

  donam ,donam...dar pentru ce folos...si asa sunteti prea mici pentru asa ''enormitati''....totul e stricat in tara asta...nu numai sistemul de sanatate...voi va faceti ''record'-urile...ei isi umfla sacii cu bani...de genul ''cainii latra,ursul merge''

 • Taviwrites Gfh

  Taviwrites Gfh

  Acum o Zi

  Partea trista este ca aici in vest ai tot ce vrei dar esti departe de familie, jumatate din familiile din Romania au fost distruse de asa zisii conducatori dupa 89, copii care cresc fara parinti, divorturi, etc... Totul este f trist.

 • D R

  D R

  Acum o Zi

  Cunoaște sistemul medical din România dar nu face nimic pentru el

 • Summus Saer

  Summus Saer

  Acum o Zi

  Bineinteles, sunt multe lucruri care nu ne convin in Romania, dar in cazul sistemului de sanatate, in acest moment, solutia nu este atat de complicata. Problema cea mai mare(pe langa, intradevar, fondurile destul de mici alocate) este la CUM sunt acele fonduri distribuite. Nu mi se pare normal ca un medic in Romania sa aiba un salariu de 5-6 ori mai mare decat salariul mediu sau de 14-15 ori salariul minim. Da, in acest moment, salariile medicilor(nu vorbesc despre chirurgi) ating cu usurinta 20.000 lei lunar net(in mana). Acest raport disproportional sugruma sistemul medical, este complet deplasat ca intr-o tara ca Romania, sa avem o categorie de regi intretinuta de catre stat. Nicaieri in Europa(sau in lume) nu vorbim de un astfel de raport. Daca am redistribui din salariile nesimtite ale medicilor din acest moment catre spitale, catre modernizare, s-ar putea schimba ceva. O spun din perspectiva unui om care are medici in familie, care cunoaste o multime de medici si care totusi recunoaste faptul ca aceste salarii sunt absurd de mari pentru Romania. La facultatea de medicina, la spitalele din Bucuresti, avem o parada de bolizi de lux(Porsche Cayenne, Mercedes GLE, BMW X6 etc). In acest moment luxul medicilor(nu vorbim de hoti, vorbim de medici obisnuiti) este orbitor. Din aproape 65.000 de medici, daca le-am micsora salariile cu doar 700 de euro(in medie) pe luna, ceea ce le-ar aduce salariile tot la un nivel foarte inalt, mult peste nivelul la care ar trebui sa fie raportat la economia noastra, am avea un plus de ~550.000.000 euro in fiecare an. Peste un MILIARD la fiecare doi ani, doar din acest lucru. Am putea, in sfarsit, sa modernizam spitalele si sa nu mai avem conditii jenante la care se prezinta medici cu sute de mii de euro in conturi. Am putea schimba ceva, fara sa mai vorbim despre politic si sa dam vina pe politicieni(care sunt evident sub orice critica).
  Cine nu ma crede, legat de ce am spus, este foarte usor de verificat: declaratiile de avere ale multor medici sunt disponibile online, cautati un spital pe google urmat de "declaratii de avere" si veti vedea veniturile de sute de milioane de lei vechi pe luna, sute de mii sau milioane de euro in conturi si alte lucruri "interesante" care arata situatia jenanta din acest moment: spitalele sunt jalnice, dar medicii primesc indemnizatii regesti in fiecare luna.

 • croitoru Bogdan

  croitoru Bogdan

  Acum o Zi

  Interesant reportaj. Donat

 • Zsolt Benko

  Zsolt Benko

  Acum o Zi

  Wow. Respect recorder

 • Mihaela Dragan

  Mihaela Dragan

  Acum o Zi

  Cu cel mai mare respect va urmăresc.Aceasta este trista realitate ,clară si dureroasa pentru muritorii de rând .

 • iulix max

  iulix max

  Acum o Zi

  Realitatea e ca mai bine sa accepti ca si moartea face parte din viata iar medicina in romania e departe de noi muritori 😞

 • CG

  CG

  Acum o Zi

  9:44 Ahahahahahahahahh

 • gigi axe

  gigi axe

  Acum o Zi

  bun reportajul,felicitari

 • stefania matyas

  stefania matyas

  Acum o Zi

  Felicitari pentru acest reportaj! Primul pas pe care l-am facut: am donat prin SMS la 8844 si voi dona in fiecare luna. Al doilea pas: i-am scris primarului ca eu ca simplu cetatean nu doresc sa se tina zilele orasului, iar acei bani sa fie directionati nevoilor mai urgente si importante. Bineinteles ca nu a fost de acord. Urmatorul pas? Imi voi face un tricou cu un slogan, probabil si o pancarta, cu care ma voi plimba printre oameni la concert. Poate sunt puerila, naiva sau prostuta. Poate sunt prea visatoare....dar nu ma las. Eu ca simplu cetatean am dormit destul fara sa fac nimic, doar sa ma plang. De 1 an de zile m-am schimbat si am inceput sa ma implic in societate. "Daca vrei sa vezi zile mai bune, fii tu schimbarea ce vrei so vezi in lume".

 • Methadon Azazeal

  Methadon Azazeal

  Acum 2 Zile

  Partea trista si problematica este ca taxa pe sanatate dintr-un salariu brut este echivalentul unei asigurari de sanatate private minime in Europa de 85-100 € unde salariul net chiar este mai mare si nu simti aceasta asigurare privata minima pe cand in Romania nu va dori guvernul sa reduca impozitul din salarii pe sanatate ca Romanul sa isi faca asigurare privata .
  Sunt multe probleme care pleaca de la salarii si privilegi ale anumitor salariati atata din randul privat cat si din randul celor ce au venituri de la stat.
  In strainanate pana si omul de rand isi poate face o asigurare premium la un pret rezonabil , deoarece asiguratorii privati arunca ofertele premium cu obligatia ta de a putea plati in 2 sau 3 rate acea asigurare premium si nu lunar + asiguratori iti dau inapoi anul urmator pana in 40% din bani daca nu ai avut interventii complexe sau multe medicaluri, se poate si la noi dar nu se vrea nu ca nu se poate.
  Bravo pentru material.

 • Livian Marin

  Livian Marin

  Acum 2 Zile

  Am plâns! Și am realizat că nu am făcut și nu fac destul! Cred că este momentul ca noi, societatea civilă, să realizăm că nu facem destul!
  Nu ne informăm, nu îi împingem de la spate! Nu insistăm!
  Este vina noastră, a tuturor!
  Doar când vom realiza majoritatea lucrul ăsta, vom reuși să începem schimbarea! 🙏🙏🙏

 • Florin Apostoiu

  Florin Apostoiu

  Acum 2 Zile

  Admirabil - am avut surpriza (chiar o surpriza) sa vad in acest documentar cativa oameni admirabili.!
  Din pacate astfel de oameni sunt extrem de putini in toate domeniile si pe toate strazile din toate tarile - extrem de putini.!
  Mediocritatea se hraneste din ea insasi si se autopromoveaza, iar oamenii - dupa cateva decenii de o astfel de educatie - ajung sa aprecieze cu precadere mediocrul, sau devin incapabili sa perceapa si sa aprecieze non-mediocrul. Iar aici vorbesc din 20 de ani de studiu profund si de experienta personala, iar dupa 20 de ani am ajuns sa renunt la activitatea si la profesia mea fix din acest motiv - pentru ca in final am inteles si acceptat ca aprecierea oamenilor este in general pur declarativa pana in punctul in care nu se apreciaza nici macar reciproc in cadrul relatiilor familiale, pentru ca fiecare este capabil sa ofere, sa perceapa si sa aprecieze EXACT ATATA CAT ESTE EL.
  Banii au fost intotdeauna pe locul 2 in activitatea mea, dar dupa aceste constatari nu mai pot sa-mi fac treaba nici macar pentru bani, si pur si simplu am renuntat.

 • Ciprian Antonescu

  Ciprian Antonescu

  Acum 2 Zile

  Condamnari cu suspendare ... in continuare se face justitie si nu prea !

 • Dragos Jinga

  Dragos Jinga

  Acum 2 Zile

  DIn cauza unui accident, in ultimii 15 ani am avut 3 operatii la un picior, ce am vazut si am trait in spital in acele operatii, pot sa scriu o carte! Pura nesimtire...

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Vina nu o poarta ministrii, ci partidele.

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Mixich,de ce nu zici cine e medicul ?
  Doar .......

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Daca vb cu personalu' din spit.o sa explodeze pisica....nu doar rupta.

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Felicitari Recorder.Si nu va opriti.

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Vb dupa....

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Mi-e scarba de MS.

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Acum o sa-mi pun mafia in cap.Dar nu ma intereseaza.Acest rep.ar tr.vizionat la Brussel.
  Oare ce parere si-ar face UE daca......

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  Dr.a avut spaga in gura......altii au rahat.

 • bigtroyan

  bigtroyan

  Acum 2 Zile

  A avut dreptate bitch cand a zis ca ........
  Obs.din rep.
  Dar tot bitch a fost si a ramas, indif.de......

 • Elias Georgescu

  Elias Georgescu

  Acum 2 Zile

  Mulțumesc Recorder

 • Petrut Zaharia

  Petrut Zaharia

  Acum 2 Zile

  Daca ai putea sa te intresezi de uzina turda ,in prezent ,cat mai repede ca nu stim cat a mai ramas ceva din ea

 • Sebi T

  Sebi T

  Acum 2 Zile

  Este al doilea documentar Recorder urmarit cap-coada dupa cel de 3 ore cu 30 de ani de la Revolutie. Uimitor, totul este prezentat atat de firesc si de lucid, istorie recenta traita sau irosita, incat am senzatia ca cineva a ramas cu aparatul de filmare pornit in tot acest timp. Amintirile sunt secventiale dar un stimul cum ar fi secvente de stiri, declaratii ale personajelor publice de atunci declanseaza amintiri uitate dintr-o perioada cenusie si zbuciumata.
  Multi ani din vietile noastre cu bune si rele, irositi sau nu...
  Felicitari Recorder, retraiesc documentarele voastre. Bunica si tatal meu au fost omorati de sistemul public de sanatate, inainte si dupa '89 asa ca emotia acestui documentar a fost maxima!
  Tineti-o tot asa!

 • Răzvan Damian

  Răzvan Damian

  Acum 2 Zile

  Asta ar trebui sa priveasca fiecare tanar , pentru a cunoaste adevratul sistem, pentru ca impreuna sa putem schimba ceva. Prin acte de voluntariat , prin implicare si prin vot sunt singurele metode prin care putem evolua . RECORDER este un canal pentru sufeltul meu , urmaresc fiecare video , pentru ca aici gasesc sursa mea de documentare si nu numai , ci si de relaxare . Ei sunt cei care deschid ochii celor tineri prin videoclipurile de pe youtube. Ii sustin si ii incurajez sa mai posteze astfel de clipuri ! #RESPECTRECORDER #CURAJULCELORTINERI

 • Vlad George

  Vlad George

  Acum 2 Zile

  cand il vad pe rafila cu sfaturi.....mai lipsea cercel si aia era.

 • Skull Fix

  Skull Fix

  Acum 2 Zile

  lasa ca facem protest pentru purtarea mastilor

 • Florin Tabara

  Florin Tabara

  Acum 2 Zile

  Vă salut cum aș putea sa discut cu dumneavoastra în privat

 • Oldysrv

  Oldysrv

  Acum 2 Zile

  Dl Rafila nu are ce cauta aici.Un personaj infect cu zero activitate in domeniul medicinei adevarate prieten si partener al dl Strainu ambii responsabili de furtul din Matei Bals.Alta dezamagire Recorder

 • Razvan Manzala

  Razvan Manzala

  Acum 2 Zile

  In Urma acestui reportaj am
  Luat decizia de a-mi face asigurare complementara de sănătate PTR ca nu as vrea sa ajung la mâna statului.

 • Andrei Balan

  Andrei Balan

  Acum 2 Zile

  am si eu o intrebare, pt toate investigatiile facute de catre echipa Recorder. Putem noi, ca si comunitate ajuta cumva in mod activ sa combatem/demascam ceea ce Recorder descopera ? Prin petitii poate, sau alte metode de a pune presiune pe autoritatile legale sa ia masuri pt toate clipuri produse de acest canal.. sau daca deja exista ceva metode puse in functiune care ar fi acelea ? Multumesc.

 • BB Byby

  BB Byby

  Acum 2 Zile

  Mi s-a făcut pielea de găină când am văzut reportajul ăsta….😐
  Mă bucur așa de mult ca nu mai sunt in România și că familia mea nu o sa aibă parte de dezastrul ăsta😶
  Sper din tot sufletul să se schimbe situația în țara unde bisericile si stadioanele au o valoare mult mai mare decât sănătatea poporului 🥺🥺🥺🥺

 • Alex

  Alex

  Acum 2 Zile

  Trebuie sa faceti un documentar si in UK. Cum te duci la Urgente si nu iti dau nimic altceva decat Paracetamol. Sistemul medicat din Romania este el varza…dar avem doctori capabili. Aici mai repede castigi la loterie decat sa te consulte un doctor. 98% dintre consultatii sunt facute de Asistente/Asistenti unde Paracetamolul este sfant. 🙄🙄🙄

 • Johnny Mușchi

  Johnny Mușchi

  Acum 2 Zile

  Toți doctorii care au făcut școala la Stat moca, pe banii contribuabililor nu pot pleca în afară decât dacă plătesc școlarizarea sau respectă un contract să profeseze în România minim 10 ani. Eu nu am putut părăsi România până nu am plătit banii înapoi pentru o amărâtă de școala militară. De ce nu se aplică asta și la alte instituții de învățământ gratuite? Prins cu șpagă anularea diplomei de doctor. Simplu ca bună ziua. Fă-te fotbalist sau om de afaceri dacă vrei să fi bogat,nu doctor. Și dacă le faci 20,000 de euro pe lună tot o să i-a șpagă.

 • Olivia Opitz

  Olivia Opitz

  Acum 2 Zile

  Dece puneti musica asta tare??

 • stupidTronics

  stupidTronics

  Acum 2 Zile

  De ce sa construim mai multe spitale, când putem construi mai multe biserici și eventual cimitire.
  P. S. felicitări ptr documentar foarte profesionist.

 • Maria Tanase

  Maria Tanase

  Acum 2 Zile

  Alexandru Rafila - cam politizat omul - nu cred ca trebuia sa apara in reportaj

 • Adina Obreja

  Adina Obreja

  Acum 2 Zile

  Am plâns 😢

 • Maria Tanase

  Maria Tanase

  Acum 2 Zile

  Iohannis, esti in stare?

 • Daniel Andrei Rusu

  Daniel Andrei Rusu

  Acum 2 Zile

  Și ei nu pot dormi pentru 2 pacienți morți pe an. Alții...

 • Bota Calin-Dan

  Bota Calin-Dan

  Acum 2 Zile

  Documentarul spune multe lucruri nasoale dar adevarate despre sistem. Cu un singur lucru nu sunt de acord. Si anume cu faptul ca medicii nu pleaca in principal pentru ca nu sunt platiti. Eu cred ca banii pe care ii castiga un medic sunt unul dintre cele mai motivante lucruri. Poti salva oameni si pe un venit de 5 pana la de 10 ori mai mare. Avem oameni in tara care au murit pentru ca specialistul de care aveau nevoie era la 2-3-4 sute de km distanta. Asta in conditiile in care aparatura necesara se afla la si in spitalul din care au fost timisi. In concluzie, avem aparatura dar nu avem oameni care s-o foloseasca. Astia trebuie platiti, si inca la un nivel competitiv cu occidentul. Altfel vor continua sa plece.

 • Bogdan Hadarag

  Bogdan Hadarag

  Acum 2 Zile

  Oare ce motive au cei care au dat dislike? Sunt pur si simplu curios, nu altceva.

 • ionescho

  ionescho

  Acum 2 Zile

  M-ati convins sa devin membru ;).